06-11586658 info@slimgewicht.nl

Recepten

Speciaal voor jou heb ik ter inspiratie enkele lekkere slimme recepten verzameld voor een gezonde en snelle maaltijd. Probeer ze uit en ontdek dat ook jij lekker, puur en gezond kan koken!

Gezond koken, zonder pakjes en zakjes, is echt niet moeilijk en hoeft ook helemaal niet veel tijd te kosten. Dat wil ik je laten ervaren door heerlijke recepten met pure en gezonde producten met je te delen.

Wil je nog meer inspiratie opdoen kijken dan eens op mijn borden op pinterest. Enjoy!

HAVERMOUT PANNEKOEKEN

 
Ingrediënten 6 stuks (2 personen):

35 gram havermout, 1 ei, 1 kleine rijpe banen, 1 eetlepel honing, 1 theelepel kaneel, evt. 1 theelepel bakpoeder, 1 mespuntje zout, 50 ml (amandel)melk, (kokos)olie om in te bakken

Bereiding:
1. Maal de havermout fijn in een keukenmachine tot meel. Snij de banaan in stukjes en voeg dit toe aan de havermoutmeel. Maal dit samen tot een papje.
2. Kluts het ei en voeg toe aan het havermoutmengsel. Voeg hier kaneel, bakpoeder, zout en honing aan toe en mix tot een glad beslag. Voeg een scheutje melk of water toe en laat beslag 2 tot 3 minuten staan.
3. Verhit de (kokos)olie in de pan en bak in de pan 2 tot 3 kleine pannenkoekjes tegelijkertijd. Draai de pannenkoekjes om zodra in het beslag luchtbellen ontstaan. Bak ze goudbruin.

Heerlijk met (vers) bosvruchten en wat kwark, met appel en rozijnen of wat stroop.

bron: mytaste

BOERENSTOOFSCHOTEL

 
Ingrediënten (2 personen):

200 gram boerenkool, 200 gram witte bonen (pot of blik), 400 gram tomatenblokjes (blik), 200 gram gerookte kipfilet, 1 rode ui, 1 knoflookteen, 1 theelepel tijm of rozemarijn, 1 eetlepel olijfolie

Bereiding:
1. Snij de ui in ringen en maak de knoflook schoon. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de uienringen met de geperste knoflook licht aan.
2. Spoel ondertussen de witte bonen in een vergiet schoon en snij de gerookte kipfilet in plakjes van circa 1 cm en daarna in blokjes.
3. Doe de tijm, de tomatenblokjes en de witte bonen in de pan erbij en laat het circa 10 minuten stoven met de deksel op de pan.
4. Voeg vervolgens de boerenkool en de blokjes kipfilet toe en laat het nog eens 5 minuten stoven.
5. Breng het geheel op smaak met peper en zout.

In plaatse van gerookte kipfilet kun je ook het worstvlees van de rundersaucijzen gebruiken.

bron: Allerhande

SPELT FLAMMKUCHEN

 
Ingrediënten (2 personen):

Deeg: 250 gram speltbloem, 3,5 gram droge gist, 2 eetlepels olijfolie, 150 milliliter handwarm water, snufje zout

Topping: 125 gram crème fraîche (light), 3 eetlepels magere kwark, 1 grote ui, 1 knoflookpuntje, mespunt komijn, 100 gram baconblokjes, 25 gram geraspte pittige kaas (parmezaan)

Bereiding:
1. Het deeg: kneed met een keukenmachine het spelt bloem, water, olie, de gist en wat zout tot een soepel deeg. Vet een kom in met olijfolie en leg de deegbal daarin. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg hierop uit tot een plak van circa 2 millimeter. Keer het deeg af en toe zodat je het beter kan uitrollen. Leg het deeg vervolgens op de bakplaat.
3. De topping: Maak de ui schoon en snij deze in dunne reepjes. Meng in een kom de crème fraîche, kwark, komijn en wat peper en zout tot een glad mengsel. Verdeel dit over het deeg en laat aan de rand ongeveer een halve centimeter vrij.
4. Verdeel de ui en de bacon over het crème fraîche mengsel en strooi daarna de geraspte kaas erover.
5. Bak de flammkuche in 10 tot 15 minuten in de oven gaar. Kijk geregeld, want het deeg kan snel donker worden.

Heerlijk met wat rucola of als snack bij de borrel voor meerdere personen. Enjoy!

SNELLE PITTIGE LINZENSOEP

 
Ingrediënten (4 personen):

300 g gedroogde (rode split-)linzen, 2 groente-bouillontabletten, 1 blik gepelde tomaten, 1 ui, 1 prei, 1 winterpeen, 1 rode paprika, 1 courgette, 1 rode peper en 2 eetlepels olijfolie

Bereiding:
1. De linzen afspoelen met koud water en vervolgens met 1 liter water, de bouillontabletten en de tomaten ongeveer 20 minuten koken in een grote pan.
2. Ondertussen de ui schoonmaken en snipperen. De prei schoonmaken en in dunne ringen snijden. De rode peper schoonmaken, zaadjes verwijderen en in ringetjes snijden. Paprika’s schoonmaken en in blokjes snijden. Winterpeen schoonmaken en in kleine blokjes snijden. De courgette in de lengte in vieren snijden, de zaadlijsten eruit halen en de courgette in blokjes snijden.
3. Verhit de olie in een braadpan en bak de groenten kort gaar op een hoog vuur. Voeg als laatste de peper toe.
4. Doe daarna al groenten bij de linzen in de pan. Kook dit nog een paar minuten door. Voeg eventueel wat extra water en naar smaak zout toe.

Lekker met een warm donkerbruin stokbroodje!
bron: PuurGezond

VEGETARISCHE POMPOENCURRY

 
Ingrediënten (4 personen):

400 gram bloemkool, 1 kleine flespompoen, 1 kleine ui, 2 tenen knoflook, 2 cm verse gember, 3 eetlepels olie, 1/2 theelepel chilipoeder, 1 theelepel kunjit (gemalen geelwortel), 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander zaad), 1 eetlepel garam masala (Indiaas specerijen mengsel), 1 volle eetlepel tomatenpuree, zout, 1/2 eetlepel zwart sesamzaad

Bereiding:
1. Schil de pompoen en snij het vruchtvlees in gelijke blokjes van ca. 3 cm. Snij de bloemkool in gelijke roosjes. Snipper de ui en knoflook en rasp de gember.
2. Fruit de ui, knoflook en gember aan in de olie. Voeg chilipoeder, kunjit, ketoembar, garam masala en tomatenpuree toe. Fruit dit even mee.
3. Doe daarna de pompoen in de pan en schep het goed om. Voeg wat water toe en stoof dit mengsel 5 min.
4. Vervolgens doe je de bloemkool erbij. Schep het goed om en voeg water toe tot de groenten net niet helemaal onder staan. Doe de deksel op de pan en stoof dit mengsel op laag vuur in ca. 10 min gaar. Breng indien gewenst op smaak met wat extra zout.
5. Bestrooi vlak voor het serveren met zwart sesamzaad.

Toch een stukje vlees erbij? Heerlijk met gegrilde kipfilet!

bron: Ztrdg

HARING-BIETENSALADE

 
Ingrediënten (4 personen):

500 gram gekookte bieten, 2 fris zoete appels, 1 rode ui, 1 citroen, 8 gram dille, 150 magere kwark, 4 haringen

Bereiding:
1. Schil en halveer de bietjes, snijd deze in dunne plakken en doe ze in een schaal. Snijd de appels in vieren, verwijder het klokhuis en snijd ze in de lengte in dunne plakken. Snijd de ui in dunne halve ringen. Doe de appels en ui bij de bietjes.
2. Boen de citroen schoon, rasp de schil van de citroen en pers de vrucht uit. Snijd de dille fijn. Roer het rasp van de citroen en de helft van de dille, peper en eventueel zout door de kwark. Sprenkel het citroensap over de bietensalade en schep voorzichtig om.
3. Snijd de haringen in stukjes van 2 cm en schep door de salade. Verdeel er lepeltjes kwark over en bestrooi met de rest van de dille.

Enjoy!

bron: Allerhande

FRISSE KOOLSALADE

 
Ingrediënten (4 personen):

Salade: 250 gram witte kool, 250 gram rode kool, 1 winterpeen, 1/2 rode ui, 1 zoete appel, bosje bladpeterselie

Dressing: 150 milliliter magere yoghurt, olijfolie, 1 eetlepel mosterd, 1/2 citroen

Bereiding:
1. Pak je keukenmachine en zet de rasp erin. Rasp alles fijn. Of gebruik een handrasp.
2. Maak de dressing door de yoghurt te mengen met een flinke scheut olijfolie, de mosterd en de sap van de 1/2 citroen.
3. Schenk de dressing over de geraspte groenten en meng alles goed door elkaar. Eventueel op smaak brengen met peper en een beetje zout.
4. Even 10 minuten laten staan, dan worden de groenten wat zachter. Klaar!

Heerlijk voor bij de BBQ!

MAKKELIJKE MAALTIJDSALADE

 
Ingrediënten (2 personen):

Salade: 2 eieren, 400 gram sperziebonen, 1/2blik artisjokharten (200 gram, uitgelekt), 1/2 rode ui (in dunne halve ringen), 50 gram 30+ oude kaas (in blokjes), 1 dikke plak magere achterham (50 gram, in blokjes), 1 zak rucola (sla, 75 gram)

Dressing: 1 eetlepel halvanaise, 2 eetlepels magere yoghurt, 1 theelepel Dijon mosterd

Bereiding:
1. Kook de eieren in 8 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en snijd ze in 4 parten.
2. Verwijder de steelaanzet en het puntje van de sperziebonen. Kook ze in ruim water met zout in 8 minuten beetgaar. Spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken. Halveer de artisjokharten. Meng met de afgekoelde sperziebonen, de ui, de kaas, de ham en de rucola.
3. Maak een dressing van de halvanaise, de magere yoghurt en de mosterd. Voeg eventueel wat olijfolie toe als het te dik is. Breng op smaak met peper en zout. Schep de dressing voorzichtig door de salade en garneer met de partjes ei.

Eet Smakelijk!

bron: Allerhande

PILAV VAN QUINOA

 
Ingrediënten (2 personen):

1/2 pak quinoa,1 eetlepel pijnboompitten, 2 eetlepels olijfolie, 1 rode ui gesnipperd, 100 gram winterpeen in plakjes, 150 gram kipfilet in reepjes, 2 eetlepels krenten, 1 zak spinazie (300 gram).

Bereiding:
1. Bereid de quinoa volgens de verpakking. Rooster ondertussen de pijnboompitten 3 minuten in een koekenpan zonder olie of boter. Laat afkoelen op een bord.
2. Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de ui en winterpeen in 10 minuten zacht. Neem uit de pan.
3. Verhit de rest van de olie in dezelfde pan en bak de kip in 5 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout.
4. Voeg vervolgens de ui, peen, krenten en in delen de spinazie toe en bak nog 2 minuten.
5. Voeg de quinoa toe en schep om tot de spinazie iets is geslonken. Breng op smaak met peper en zout en schep de pijnboompitten erdoor.

Bon Appétit!

bron: Allerhande

HOMEMADE GRANOLA

 
Ingrediënten:

75 gram honing, 4 eetlepels olie, 1 eetlepel koekkruiden, 250 gram havermout-vlokken, 1 bakje ongezouten notenmelange, 1 bakje culinaire mix pitten, 1/2 bakje gedroogte cranberry’s, 50 gram gemalen kokos

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor tot 150°C. Breng de honing met de olie, koekkruiden, 1 theelepel zout en 4 eetlepels water in een steelpan aan de kook. Roer goed door en laat het een paar minuten zachtjes koken.
2. Meng de vlokken, pitten en noten in een kom en schep het honingmengsel er goed doorheen
3. Spreid alles uit op de bakplaat en bak de granola 25 minuten in de oven. Schep het mengsel regelmatig om en haal uit de oven als de granola bruin en krokant is.
4. Laat goed afkoelen en schep de cranberry’s en kokos er doorheen.

In een gesloten (weck)pot kun je de granola een maand knapperig houden. En je kan het natuurlijk ook anders samenstellen, kies wat jij lekker vindt!

VEGABONENBURGERS

 
Ingrediënten (4 personen):

Burgers: 1 blik gemengde bonen (400 gram), 200 gram bevroren tuinbonen, een bosje verse koriander, een 1/2 theelepel cayenne peper, 1/2 theelepel gemalen komijn, 1/2 theelepel koriander, de rasp van de schil van een kwart citroen, een eetlepel bloem, olijfolie.

Broodjes: 4 broodjes en wat je er verder lekker op vindt, zoals rode ui, sla, tomaat, augurk, feta kaas etc.

Bereiding:
1. Pak de keukenmachine en plaats de gewone messen erin. Stop de steeltjes van de koriander in je keukenmachine en doe de uitgelekte bonen, de bevroren tuinbonen en alle kruiden, de citroenrasp en de bloem erbij. Mix het geheel tot het een gladde massa is.
2. Schep vervolgens alles op een snijplank die je licht met bloem bestrooid hebt. Verdeel d de massa in vier porties en maak er ballen van en dan burgers.
3. Verhit de koekenpan en schenk er een eetlepel olijfolie in. Bak vervolgens de burgers met voorzichtig keren goud bruin. Rooster gelijk je broodjes in de oven.
4. Beleg vervolgens je broodjes zoals jij het lekker vindt en plaats boven de burger de verse korianderblaadjes.

Eet Smakelijk!

Bron: Jamie Oliver 15 minuten

Gevulde appels uit de oven

 
Ingrediënten:

4 appels, een beetje boter, 1 eetlepel suiker, 1 theelepel kaneelpoeder, 75 gram rozijnen, sap van een 1/2 citroen, 50 gram ongezouten notenmix (fijngehakt)

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een grote ovenschaal in met een beetje boter. Was de appels goed, snijd de bovenkant van de appels en leg deze weg. Hol de appels tot circa 1 centimeter vanaf de rand uit. Verwijder het klokhuis en doe het vruchtvlees in een kom.
2. Meng het vruchtvlees met de suiker, het kaneelpoeder, de rozijnen, het citroensap en de notenmix. Vul de appels met het rozijnenmengsel en zet ze in de ovenschaal. Leg de bovenkanten van de appel ook in de ovenschaal.
3. Bak de appels circa 25 minuten in de oven tot de vulling zacht is. Laat een beetje afkoelen, zet de bovenkant op de appel en serveer. Eventueel kun je nog wat honing over heen gieten voor een mooie glans.

Enjoy!

bron: Gezond Eten Magazine

Wil je meer weten over wat ik voor jou kan doen? Ik vertel het je graag tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.